Promene po „Pravilnik o evidenciji prometa“ koji se primenjuje od 01.01.2016. godine

Knjigovodstvo Beograd | Promene Pravilnik o evidenciji prometa | 2016

Promene po „Pravilnik o evidenciji prometa“ koji se primenjuje od 01.01.2016. godine

Category : Blogovodstvo

Pravilnik o evidenciji prometa objavljen u Službenom glasniku broj 99/2015 koji je stupio na snagu 10.12.2015. a primenjuje se od 01.01.2016. godine, donosi par izmena u odnosu na dosadašnju praksu. Najvažnija, a ujedno i sa najviše oduševljenja prihvaćena, promena je razrešenje od obaveze vođenja KEPU knjige za veleprodaju svih preduzeća koja vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva.

Na koga utiče novi pravilnik o evidenciji prometa?

U članu 2. Pravilnika o evidenciji prometa navode se lica koja su u obavezi da vode evidenciju prometa robe. To su pravna lica i preduzetnici koji obavljaju:

– trgovinu na malo

– trgovinu na veliko, a ne vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva

– komisione usluge

– otkup poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja na otkupnom mestu.

Iz ovog člana Pravilnika o prometu se može zaključiti da su izuzeti od vođenja evidencije o prometu robe u veleprodaji svi koji vode poslovne knjige po principu dvojnog knjigovodstva i svi koji su pružaoci usluga (osim pružaoca komisionih usluga).

Pravilnik o evidenciji prometa – kako voditi evidenciju?

S obzirom da pružaoci usluga više nisu u obavezi vođenja evidencije o prometu, od 1. januara 2016. godine evidencija će se voditi na KEP obrascu.

Principi vođenja evidencije se po novom Pravilniku o evidenciji prometa nisu promenili. Evidencija se može voditi ručno ili u elektronskom obliku, Knjiga mora biti overena od strane obveznika, stranice numerisane, u knjigu se unose sve promene u vezi prometa robe (nabavka, prodaja, povraćaj, otpis, rashod, promena cena, itd.), sve promene se u Knjigu unose najkasnije narednog dana za prethodni dan. Primljena roba se stavlja u promet posle evidentiranja u Knjizi. Od ovog pravila su izuzeti pasterizovano mleko, dnevna štampa i osnovne vrste hleba koje se mogu staviti u promet i pre evidentiranja u Knjizi, ali se evidentiranje mora obaviti najkasnije narednog dana za prethodni dan.

KEP knjiga po Pravilniku o evidenciji prometa

Obrazac KEP sadrži 5 kolona, i to:

– U kolonu 1 se upisuje redni broj proemne

– U kolonu 2 se upisuje datum nastale promene

– U kolonu 3 se upisuje opis promene koja se evidentira

– U kolonu 4 se upisuju zaduženja

– U kolonu 5 se upisuju razduženja.


Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ahosteda/public_html/extra/knjigovodstvo.me/wp-includes/functions.php on line 4675

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ahosteda/public_html/extra/knjigovodstvo.me/wp-includes/functions.php on line 4675